продукти з великою кількістю пуринів: м'ясо внутрішніх органів тварин (печінка, селезінка, нирки, мізки і т.д.), м'ясні і рибні бульйони, холодці, консерви, оселедець, редька, редиска, спаржа, брюсельська капуста, шпинат, щавель.
При наявності запального процесу або каменю в нирках і сечовивідних шляхах забороняються, а при відсутності - обмежуються: копченості, гострі страви, соління, маринади, оцет, хрін, гірчиця, аджика, алкогольні напої.
м'ясо, риба (дозволяються переважно у вареному вигляді не більше 5 раз на тиждень по 200-250г), яйця (не більш одного в день), ікра рибна, раки, бобові, гриби, цибуля, часник, шоколад, какао, міцний чай і кава.
молоко і всі види молочної продукції, овочі (крім томатів), фрукти, борошно-круп'яні страви, жири, мед, цукор.
айва, апельсини, кавун, березовий сік, брусниця, виноград, родзинки, гранат, груша, диня, суниця, полуниця, лимон (не більше одного плоду в день), мандарин, кизил, маслини (плоди, оливкова олія), морква, горіхи , горобина, смородина, чорниця, яблука.