копченості, гострі страви, соління, маринади, оцет, хрін, гірчиця, аджика, перець, алкогольні напої.
Обмежуються продукти, що сприяють підвищенню лужності сечі і містять велику кількість солей кальцію: оселедець, бобові, брюсельська капуста, салат, щавель, шпинат, овочі, цитрусові, жовтки яєць, цибуля, часник, кисломолочні продукти (не більше 1-2 склянок на день), сир кисломолочний, сири.
м'ясо та м'ясопродукти, борошно-круп'яні страви, жири (особливо рослинні), фрукти, мед, цукор.
айва, апельсини, кавун, березовий сік, брусниця, виноград, родзинки, гранат, груша, диня, суниця, полуниця, лимон (не більше одного плоду в день), мандарин, кизил, маслини (плоди, оливкова олія), морква, горіхи, горобина, смородина, чорниця, яблука.
Корисний також прийом 1-3 склянок на день неміцного настою чайного гриба, 1-3 ст. ложок риб'ячого жиру або рослинного масла (кукурудзяного, оливкового, гарбузового та ін.)